1. The SI unit of electric current is:
A. Volt
B. Ampere
C. Ohm
D. Coulomb
Answer: B. Ampere
2. The SI unit of voltage is:
A. Volt
B. Ampere
C. Ohm
D. Joule
Answer: A. Volt
3. The unit of electrical resistance is:
A. Ampere
B. Joule
C. Ohm
D. Watt
Answer: C. Ohm
4. The SI unit of electrical power is:
A. Joule
B. Watt
C. Coulomb
D. Ohm
Answer: B. Watt
5. Which of the following is the correct formula for electrical power?
A. P=V×IP = V \times IP=V×I
B. P=V+IP = V + IP=V+I
C. P=I/VP = I / VP=I/V
D. P=R/VP = R / VP=R/V
Answer: A. P=V×IP = V \times IP=V×I
6. One kilowatt is equal to:
A. 100 W100 \, \text{W}100W
B. 1,000 W1,000 \, \text{W}1,000W
C. 10,000 W10,000 \, \text{W}10,000W
D. 100,000 W100,000 \, \text{W}100,000W
Answer: B. 1,000 W1,000 \, \text{W}1,000W
7. The formula to calculate resistance is:
A. R=I/VR = I / VR=I/V
B. R=V/IR = V / IR=V/I
C. R=P×VR = P \times VR=P×V
D. R=V×IR = V \times IR=V×I
Answer: B. R=V/IR = V / IR=V/I
8. What is the unit of charge?
A. Ampere
B. Coulomb
C. Volt
D. Farad
Answer: B. Coulomb
9. If 1 A1 \, \text{A}1A of current flows through a conductor for 1 s1 \, \text{s}1s, the total charge is:
A. 1 C1 \, \text{C}1C
B. 1 V1 \, \text{V}1V
C. 1 W1 \, \text{W}1W
D. 1 J1 \, \text{J}1J
Answer: A. 1 C1 \, \text{C}1C
10. Power is related to energy as:
A. P=E×tP = E \times tP=E×t
B. P=E/tP = E / tP=E/t
C. P=t/EP = t / EP=t/E
D. P=EP = EP=E
Answer: B. P=E/tP = E / tP=E/t