Number systems: binary, decimal, hexadecimal, and conversions MCQs

1. The base of the binary number system is: A. 2 B. 10 C. 8 D. 16 Answer: A. 2
2. The base of the decimal number system is: A. 2 B. 8 C. 10 D. 16 Answer: C. 10
3. The base of the hexadecimal number system is: A. 2 B. 8 C. 10 D. 16 Answer: D. 16
4. Which of the following is the correct hexadecimal representation for the decimal number 15? A. F B. E C. 10 D. 9 Answer: A. F
5. The hexadecimal digits go from 0 to: A. 8 B. 9 C. A D. F Answer: D. F
6. The binary number 1101 is equivalent to which decimal number? A. 13 B. 14 C. 12 D. 11 Answer: A. 13
7. The decimal number 25 is equivalent to which binary number? A. 11001 B. 10101 C. 11101 D. 11010 Answer: A. 11001
8. The hexadecimal number A3 is equivalent to which decimal number? A. 163 B. 123 C. 133 D. 113 Answer: A. 163
9. Convert the binary number 101101 to decimal. What is the result? A. 43 B. 45 C. 44 D. 47 Answer: B. 45
10. What is the binary equivalent of the decimal number 50? A. 110010 B. 111010 C. 101010 D. 101100 Answer: A. 110010
11. What is the hexadecimal equivalent of the binary number 10110111? A. A7 B. B7 C. C7 D. D7 Answer: A. A7
12. Convert the decimal number 255 to hexadecimal. What is the result? A. FF B. F0 C. 00 D. 10 Answer: A. FF
13. What is the binary equivalent of the hexadecimal number 3F? A. 111111 B. 111110 C. 110111 D. 101111 Answer: A. 111111
14. Convert the hexadecimal number 7A to binary. What is the result? A. 1111010 B. 1111011 C. 1111100 D. 1111101 Answer: A. 1111010
15. Which of the following binary numbers is equivalent to the hexadecimal number C2? A. 11000010 B. 11000011 C. 11000001 D. 11000000 Answer: A. 11000010
16. Which of the following binary numbers is equivalent to the decimal number 18? A. 10010 B. 10011 C. 10100 D. 10101 Answer: A. 10010
17. Convert the hexadecimal number 5D to decimal. What is the result? A. 93 B. 96 C. 101 D. 104 Answer: A. 93
18. Convert the binary number 111000 to hexadecimal. What is the result? A. E0 B. F0 C. C0 D. D0 Answer: A. E0
19. What is the binary equivalent of the hexadecimal number 9F? A. 10011111 B. 11011111 C. 10111111 D. 11111111 Answer: A. 10011111
20. What is the decimal equivalent of the binary number 101010? A. 42 B. 44 C. 45 D. 47 Answer: A. 42
21. What is the result of adding the binary numbers 1011 and 1101? A. 10100 B. 10110 C. 11000 D. 11100 Answer: A. 10100
22. Subtract the binary number 10101 from 11011. What is the result? A. 1000 B. 1100 C. 1110 D. 1010 Answer: A. 1000
23. What is the result of multiplying the binary numbers 101 and 11? A. 1111 B. 1101 C. 1011 D. 1001 Answer: A. 1111
24. Divide the binary number 11010 by 10. What is the quotient? A. 1101 B. 1110 C. 1011 D. 1010 Answer: A. 1101
25. The base-2 system is also called the: A. Decimal system B. Binary system C. Octal system D. Hexadecimal system Answer: B. Binary system
26. The decimal number 100 in hexadecimal is: A. 64 B. 99 C. 64 D. 64 Answer: B. 64
27. Convert the binary number 11100001101 to hexadecimal. What is the result? A. E1D B. E1C C. E2D D. D2C Answer: A. E1D

Leave a Comment

All copyrights Reserved by MCQsAnswers.com - Powered By T4Tutorials